Taizé,ekumenismus,komunita,modlitba,setkání,ticho,zpěvy,

Bratr Josef z Taizé navštíví Ostravu

14. 10. 2007 10:56
Rubrika: Aktuality
  V úterý 16.10.2007 navštíví moravské město Ostravu člen komunity Taizé bratr Josef.

 Komunita Taizé nese svůj název podle malé francouzské vesničky Taizé. Tisíce mladých lidí uchvátila její spiritualita - ta pramení hlavně z jednoduchosti a z pravidelné modlitby skrze stále opakované zpěvy. 

   Zakladatel této komunity, bratr Roger, byl vychováván převážně v duchu evangelické církve. Nikdy ovšem netíhnul plně k Církvi evangelické, či katolické. Jeho největším životním přáním byla právě jednota církví, uuvědomaval si, že to, co nás spojuje, je daleko větší než to, co nás rozděluje. Už záhy se rohodl založit komunitu, kde by nezáleželo na příslušnosti k církvi. Když hledal vhodné místo, kde by tato komunita mohla vzniknout, zabrousil i do zapadlé vesničky Taizé. Bylo to vskutky místo, kam mnoho lidí nechodilo- tiché a klidné.  Nejdříve se mu tu nic nelíbilo, ale nakonec tu od staré babičky odkoupil její stavení.

  Na začátku byl bratr Roger sám, neměl nikoho. Avšak s pomocí Ducha svatého se mu podařilo vybudovat jednu z nejnavštěvovanějších komunit- místo pohostinství, lásky a přátelství, které je otevřené všem, bez ohledu na vyznání. 

   Bratr Roger byl před několika lety zavražděn (v době konání WYD v Kolíně), přesto ale do této vesničky neustále proudí davy (nejen) mladých lidí, aby zde nabrali pokoj, klid, a tak se přiblížili, i pomocí typických Taizé zpěvů, Kristu.

 Návštěva bratra Josefa předchází zlínskou akci "Dny důvěry", která se uskuteční ve Zlíně ve dnech 19.-21.10. 2007. Bratr Josef je jediný český zástupce této komunity. V rámci své návštěvy povede v kostele sv. Josefa (Don Bosco) v 18:00 ekumenické modlitby. V týdnu před programem "Dny důvěry" bude bratr Josef přítomen minimálně s jedním dalším členem komunity také v Plzni a Olomouci.

  "Dny důvěry" mají zkvalitnit budování vztahů důvěry mezi věřícími lidmi a také předcházejí velké Pouti důvěry, která se každoročně koná na přelomu roku 2007/2008. Tento rok se tato pouť uskuteční ve švýcarské Ženevě. Minulý rok proběhla tato pouť v chorvatském Záhřebu a čeští účastníci na ní pro svou zem dostali Ikonu přátelství, která po celý rok putovala po celé České republiky a u které se konaly ekumenické modlitby za jednotu, mír a přátelství.

Zobrazeno 982×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio